Saturday, December 10, 2011

LIMITED.RELATIONSHIP


salam

aku bukak page Sintokkian Blogger kat FB.
ni yang aku dapat.

kelik lah kalau bole.
*nampak sangat sedang stalk cik nanumnanum*

oleh kerana jawapan aku macam panjang,
aku buat entri kat sini je lah eh.
mohon cik IDAH AZIMI baca. :P

amaran : penggunaan KORANG bermaksud anda yang membaca.
                ini pendapat aku, lain orang lain pendapat.

seperti pasangan-pasangan bercinta yang lain,
mesti korang terasa sangat bahagia, kadang-kadang sampai lupa orang sekeliling kan?
tapi korang kene ingat, korang tak bole nak kawal mata dan mulut orang lain.
lebih lebih lagi bermanja-manjaan depan orang yang kita kenal.
memang la korang boleh cakap

"takpayah lah nak tengok aksi kitorang" 
"yang pegi stalk kitorang kenapa?"

korang ingat dyorang tu nak tengok sangat ke aksi korang?
dah ternampak nak buat macam mana ye dakk?
korang ingat dyorang nak sangat stalk korang?
dah timeline & newsfeed asyik up status korang je. naik muak le jawabnya.

nak perhubungan kat FB tu boleh, tapi biarlah berpada-pada.
sikit-sikit tu boleh la diterima lagi.
tak semua orang nak tahu pasal hubungan korang.
seriyess..
lebih-lebih lagi kalau reply wall to wall.
dyorang pulak berkawan dengan korang berdua,
FB pulak jadi batu api asek up kan status tu kat newsfeed dyorang.
sudah tentu dan tak syak lagi dyorang akan menyumpah seranah korang.
"bajet kau sorang ada BF?"
betul tak? betul tak? mesti korang pernah dapat komen yang macam ni kan?

kadang-kadang hati ni nak meronta-ronta nak luahkan perasaan kat FB.
bole je. letak DP berdua pon boleh.
tapi jangan lah gambar yang bembukan.
aku ada kawan yang dah berkahwin, letak gambar DP berkissing bagai.
bak kata orang putih mouth to mouth la.
is it sweet?
NOPE! bagi aku sumpah NOPE.
memang la dah tak haram bagi mereka yang dah berkahwin.
tapi bagi kawan-kawan lain yang bujang sangap nak kahwin ni?
itu bukan budaya kita,
itu kan hak pasangan dalam kelambu.
tak perlu kot nak show off sangat kat orang lain.
"WOIH, AKU BOLEH KISSING BAGAI. KAU BOLEH? TAK BOLEH TAK BOLEH. TERUSKAN SANGAP SORANG-SORANG EH"
vaveh vaveh.

"guna FB lebih jimat!"
yup! TAPI...
kan senang kalau PM/IM.
nak lagi syiok dan menusuk kalbu sila install SKYPE.
call free, video call free, chatting free. dan yang lebih penting PRIVATE.
nak cerita ape pun cerita lah!

cinta tu hak masing-masing,
tapi cinta tetap ada LIMIT.
sedangkan TWITTER pon ade LIMIT, apetah lagi CINTA KORANG kan? hee.
akhir kata dari UNKNOWN:


A RELATIONSHIP SHOULD BE BETWEEN TWO PEOPLE, NOT THE WHOLE WORLD


the unperfection me, Cik FF.

Sunday, November 27, 2011

Long Distance Relationship

hey-ho!

berikut adalah pendapat-pendapat gua pasal LDR yang gua tweet. gua malas nak taip balik, lagipun tak ingat. so gua printscreen segala apa yang gua tweet dan attach kat sini.

ingat, ini hanyalah pendapat gua dan beberapa rakan yang lain. yang baik diambil, yang tak boleh diterima mohon jangan butthurt.

*err, ada jugak tweet yang tak berkenaan. mohon abaikan. susunan tweet dari bawah ke atas. enjoice





























gua, AJ.

Saturday, November 26, 2011

it goes to each and everyone of you, people :)

"I like not only to be loved, but also to be told that I am loved. I am not sure that you are of the same kind. But the realm of silence is large enough beyond the grave. This is the world of light and speech, and I shall take leave to tell you that you are very dear".

- George Eliot, A Letter to a Friend.

little ain~

Tuesday, November 22, 2011

deep in him


sebenarnya seorang lelaki tak suka bila adanya tentang lelaki lain di dalam perbualan dia dan wanitanya. bincangkan.


Saturday, November 12, 2011

dan kau hanya aku temui di mimpi

...


malam yang sejuk tetap hangat. sehangat suara halus berbisik manja di cuping telinga. kekadang tertawa, kekadang keras nadanya. kekadang manja sekali rindunya. kekadang manis rajuknya.

engkau yang bernama gula hati. ya segala yang bernama gula pasti manis. ini bukan gula berpenyakit. ini gula penawar. sang gula hati.

aku sengaja biar kau tertawa. aku nikmati indah tawamu.
aku sengaja biar kau tinggi suara. aku halusi rasa sayangmu.
aku sengaja biar kau manja. aku belai rasa hatimu.
aku sengaja biar kau merajuk. aku tersenyum lihat keletah itu.

segalanya tentang kau adalah manis sekali di mata di hati. terbawa hingga mimpi.

mimpi?

mimpi hilang bila aku bangkit dari lena semalam.
aku bangkit dan kau hilang.
ke mana kau pergi?
tak sudikah kau berlari lari denganku di taman mimpi ini?

tertidur lagi.

tiada manusia lain kecuali jasad kau dalam mimpi aku itu.
jasad lain, aku.
lagi jasad lain, buah cinta kita.
berulang lagi seperti semalam, semalam, semalam dan semalam.

terjaga kau hilang. terpejam kau datang. terjaga terpejam terjaga terpejam.
sehingga tidak aku merelakan diriku bangkit berkali kali.
hanya kerana sebuah mimpi yang ber-inti-kan kau.

rindu barangkali aku pada kau.

hakikatnya aku bukan lagi gula hati kau.
dan mimpi tetap akan jadi mimpi  bukan?




tertawa sendiri mentertawakan diri.


...

Thursday, November 10, 2011

newbie


oh ya since ada sedikit masa, atas suggestion cik MD, let me introduce myself here.

just call me cik hanum. masih baru di sini. atas jemputan dua ahli panel dato AJ dan datin MD. terimakasih dato datin yepp.

 mohon diguna mana yang betul, mohon ditunjuk mana yang salah untuk semua fatwa chentan chentun saya ya. sama sama belajar okey? :)

lastly, feel free (rasa percuma) untuk jenguk ke blog saya sendiri. sini.

have a nice day peeps.

Wednesday, November 9, 2011

perfect doesn't make it perfect.

semuanya tentang sempurna. kekadang saya rasa teruk, untuk terus bersama saya menyembunyikan segala yang buruk untuk awak sebab saya tak mahu awak melihat segala kekurangan saya.supaya awak menerima saya. untuk awak tetap mahu bersama saya. supaya hanya saya yang awak mahukan. it's so selfish. saya sayangkan awak. eh?

do perfection make our life perfect? adakah dengan menjadikan diri kau nampak sempurna sekarang, akan membuat kau kekal bahagia? kekal bersama? by now the answer is no.

tengok niat yang mula mula sekali. nak bersama seseorang itu just for fun atau dunia akhirat. kalau aku, aku pilih dunia akhirat. so bila nak selama lamanya, tolonglah ingat bahawa dalam selama lamanya itu akan ada pasang dan surut. ada gembira ada derita. ada sempurna ada cela. bila claim diri tak sempurna, ingat juga pasangan tak sempurna. so jangan expect bahawasanya kau nampak dia sempurna 24/7. dia akan ada masa cantik, dia akan ada masa tak senonoh. terima seadanya dan jadikan ketidaksempurnaan itu sebagai point untuk kau lebih mencintai dia. chewahh kemain ayat aku. get the point? okey next.

then takkan kau nak berpura pura untuk nampak perfect? kau dah tak jadi diri sendiri tu, kau dah jadi orang lain tuu. baiklah aku bagi contoh eh. contohnya je tau. aku la contohnya. aku ni buruk lantak. makan selalu tak senonoh. so takkan aku nak berlapar semata mata mahu cantik depan tersayang dan membiarkan perut aku lapar sebab taknak dia tengok buruk lantak aku seterusnya tinggal aku, dump aku sebab aku buruk lantak? takut mak dia tak terima perempuan buruk lantak? haha. go to hell. well this is just example people. pointnya, bila kau kawen dengan dia nanti, dia akan tetap nampak buruk tu lambat laun kan?. soooo why not masa sekarang tunjuk je buruk lantak kau tu. kalau dah kawen kang membawa kepada penceraian. mintak simpang eh.

tu aje kot untuk kali ini.

lastly bila dah cinta, semua tu bukan alasan lah untuk menerima seadanya :)




laporan asal Khalilah Hanum

Tuesday, November 1, 2011

nene


sayu.
aku lihat jasad kaku.
menjerit aku.

b!
tengok nene.

kaku.
aku tiup seperti selalu.
kaku.

nene.
aku undur setapak ke belakang.

b.
nene.
tak gerak.

aku mula teresak esak.
ke belakang lagi aku undur.
nene.

keras terkujur kaku.
nene dah takde.

takpe sayang.
kita tak mintak dia mati.
kata b pada aku.

tapi..

tiada kata bole ungkap perasaan aku.
air deras menitik keluar.
lemah lutut.

tiada lagi peneman tidur aku.
tiada lagi peneman aku kala berjaga 3 4 pagi buat kerja.
tiada lagi bola bergolek di pagi hari mengejutkan aku.
tiada.



berehat dengan aman nene.
011111.

pada aku, cinta tiada batas.
sesama makhluk Allah itu sudah semesti.

sekarang,
aku sudah rindu nene.



keyboard basah,
theryteah


Monday, October 31, 2011

nothingness :)

Assalamualaikum, people! :)

apa khabar? huhu it's been decades since my last entry, kan? haha sorry, been busy ;p

anyway, lets get straight to the point.

i talked to froggish this morning. nothing in particular for sure, just a routine chat. habes sembang, aku rasa macam nak nanges, for a reason. and it has always been the same reason. pastu gi merapu kat twitter. ahahaha sengal je :D

aku selalu rasa macam aku dah lebih daripada ready to face this. i mean, to feel nothing. thou aku tau memang that girl is sooo into him. but somehow, bila jadi macam ni, aku still rasa sedih. still rasa macam dah tak nak nak hold on, tak nak ada hope. funny because there's nothing to hope for pon actually. huhu. but somehow, i can still feel the pain.

i know i know, someday i'll meet some one else, forget him and move on, tapi at the moment, still rasa macam ya Allah, peliharalah kami. masa depan, kita tatau kan?




tapi cukuplah kalo sekarang je aku rasa sedih sedih, rasa terkilan, rasa insecure, rasa macam i'm not the one for him. in the future, kalo betol kami berjodoh, aku tak nak macam ni. kalo tak berjodoh pulak, mesti ada hikmah di sebalik semua ni. Allah is the best planner. believe in that. if he truly loves me, he'll put his effort to be with me, no matter what. if it's meant to be, it will. and if it's not, then no matter how hard you try, if won't.




i know, mesti sume orang akan rasa pening baca entry ni. it's okay! ahaha. i just don't want to talk about it kat always you and i, takot nanti dia baca.

orait then people, until next time.

see you!

little ain~

Saturday, October 22, 2011

wad dermatologi.


aku ke wad siang tadi.
melawat mama kepada teman rapat aku.
di masukkan ke wad 3 hari lepas.
baru harini aku berpeluang melawat.

sunyi wad tu.
lengang.

berbual dengan aunty buat hilang segala sakit yang di tanggung.
rindunya kat aunty.
detik hati aku.

tiba tiba muncul soalan.
mne uncle?
hmp.
tak terluah di mulut aku.

cinta si isteri pada suami tiada galang ganti.
susah si suami pasti disenangkan suami.
sakit si suami dibelai sang isteri.
sakit si isteri?
ditanggung sendiri?

bukan aku nak salahkan pihak lelaki.
ada masa perlu kita tinggikan ego.
ada masa perlu direndahkan.
kita manusia.
lelaki perempuan kedua punya ego.
cuma cara kita mengawal itu bezanya.

sakit tak beerti mengalah.
sayang tak mungkin berubah.
itu yang pasti.



cinta tak boleh di paksa. dia datang dia pergi. bila - bila masa, di mana sahaja. juga ikut ketentuan- Nya. - Ariffin Janal 2011



dia terima kau seadanya.
sedangkan kau?
hmp.

dia sakit.
datanglah..


hargai insan itu sebelum terlambat.



sayu,
theoryteah.


Tuesday, October 18, 2011

Manusia dan Cinta

Manusia datang dan pergi. datang dengan izin-Nya, pergi dengan kemahuan-Nya. manusia tidak berhak menentukan kedua perkara itu.

. . . . . .

begitu juga perasaan. yang merasai adalah hati.

hati adalah objektif dan perasaan adalah subjektif.

cinta dirasai oleh hati. maka cinta adalah perasaan.

cinta juga adalah subjektif. subjektif sesuatu yang tidak boleh dijawab tepat hanya boleh dihurai mengikut pendapat.

cinta tidak boleh dipaksa. dia datang, dia pergi. bila-bila masa, di mana sahaja. juga ikut ketentuan-Nya.

memperolehnya adalah nikmat dunia. kehilangannya adalah azab dunia.

kehilangan cinta dengan rela adalah redha, kehilangan cinta dengan paksa adalah seksa.

cinta bukan seperti permainan dam, sudoku, futsal, cityville mahupun farmville.

rasa nak undur, undur. rasa nak maju, maju. bukan begitu. tidak boleh dibuat main dengan perasaan.

sekali berbunga, ingat sepurnama. sekali sakit hati, ingat sampai mati.

hargai cinta, sayangi cinta dan jangan mendustai cinta.


Ariffin Janal, 2011.

Friday, October 14, 2011

theory.


bismillahirahmanirahim.


aku datang tak di undang.
aku masuk tak di jemput.

tarik nafas.


lama papan kekunci ni aku tak ketuk untuk menaip.
selepas banyak yang terjadi.
ayat berkerak.
sendi jari berkarat.
dunia blog mungkin bukan untuk aku lagi.


dalam senyap.
dalam diam aku bangkit lagi.
aku bina cita cita.
cambah benih impian aku semula.


ok dah.
merepek!



malu sebenarnye nih.

em.

terima kasih buat pemakai selipar yang lain untuk terima aku sebagai pemakai selipar macam korang.

hikhik.



selipar bau kedai,
theoryteah.



Sunday, October 9, 2011

TRUST = LOVE


salam

eh, CIK FF update!
bukan best pongg.
dah lama menghilang?

fuh, dah berabad lama la jugak aku menghilangkan diri kat Seliparlour ni.
entahlah, merajuk kot.
ok, ketepikan hal itu. aku ade satu isu yang nak dikupas.

TRUST = LOVE


TRUST atau dalam bahasa kita KEPERCAYAAN.

dalam kisah percintaan ni, macam-macam dugaan yang korang kena lalui.
ala, kalau takda badai melanda, tak mencabarla kan?
setiap hari buat rutin yang sama.

sayang dah makan?
sayang dah pergi kerja?
sayang dah balik?

lama-lama BF korang pon bosan kan? tak pun dengan korang sekali bosan.

setiap masalah yang dapat kita atasi dalam sesuatu perhubungan akan mematangkan kita.
cuma ikut pada kemampuan dan kematangan korang lah macam mana nak atasinya.
masalah selalunya datang melibatkan kepercayaan terhadap pasangan masing-masing.
lebih-lebih lagi PJJ *perhubungan jarak jauh* dan jenis yang ada penyakit cemburu yang kritikal.
tahap kepercayaan kena push kasi tinggi woo.

contoh la eh, BF/GF korang ni memang hot la dikalangan tempat kerja.
dan korang pun tahu yang dia ni memang ayat nak manis je.
bila ada perempuan nak kawan dengan dia,
korang kena pandai.
jangan nak tiba-tiba pergi serang dia.

eh! BF/GF korang pun perlukan KAWAN tau.
jangan ingat nak berkepit je 24jam mengadap muka kau.
tapi, dalam korang menerima kawan dia yang berlainan jantina tu,
korang kenalah sentiasa berhati-hati.

pada saat ni lah kepercayaan dan kesetiaan korang diuji.
kali ni, diorang pergi makan sama-sama.
ramai-ramai pulak tu. korang jangan pulak mengamuk macam meroyan pulak.
pergi makan je pun. fikiran tu kena positif.
ingat, dia sayang kau lagi.


dia tak tipu kau pun dia pergi keluar makan dengan orang lain.
dia takde lah pula nak keluar makan berdua dengan orang lain.
dia takde pulak tak report kat kau dia balik pukul berapa.

jadi, jangan ikutkan hati sangat.
kalau betul dia curang kat kau,

mesti dia senyap-senyap keluar dengan orang lain.
bagi macam-macam alasan kat korang.

kadang-kadang, bercinta ni pun kena guna akal jugak.
memang kita ikutkan hati, tapi fungsi akal untuk mengawal tindakan hati.


akhir kata, kepercayaan sangat penting tapi jangan pulak dengan terlalu percaya,
hubungan korang putus di tengah jalan.
korang kena pandai-pandai lah.
:P

tapi yang ini kau kena betul-betul percaya.

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu.

jodoh tu di tangan TUHAN, bercinta lah selama manapun, kalau dia bukan jodoh kita, terima sebaik mungkin.

selipar cinta, Cik FF

Curang?

hey readers.


it's been a while since my last update in this blog.


gua terpanggil untuk up entry pasal kecurangan. pada korang apa definisi kecurangan? main kayu tiga dengan orang lain? scandal? 'BFF'? 2 or 3 or might be more couples? tak kisah lah mana-mana pun term tu. aku pasti ada kalangan korang yang pernah menghadapi keadaan macam ni. tak pernah personally face pun, mesti ade member yang buat macam tu.


pada korang patut tak kecurangan berlaku? dilakukan oleh si polan/si polanah dengan berlaku curang terhadap pasangannya yang pada mata korang baik tahap sikit lagi nak jadi dewa.


"eh kejam gile budak tu, sanggup dia menduakan pakwe/makwe die yang baik gila babi tu"


tapi kalau pasangan tu seteruk si polan/si polanah berkenaan mungkin korang akan buat tak endah.


"ala nak heran ape. makwe/pakwe die pun sama jugak"


. . . . .


situasi 1.

gua namakan A sebagai lelaki. dia merupakan seorang sweet talker yang akan mencuba sedaya upaya untuk mengayat mana-mana gadis yang merupakan kepunyaan lelaki lain supaya cair kepadanya. tujuan tak dapat dikenalpasti. mungkin untuk test power dan tentukan siapa lebih power dalam bab mengayat perempuan, boyfriend si perempuan ataupun dia.

ketepikan fizikal dia.

seorang sweet talker tidak akan mengambil kira apa status si gadis. awek member, budak sekelas yang dah ade pakwe tapi jauh, junior cun yang susah diayat juga awek orang. dia akan cuba. dikatakan dia berjaya memikat hati seorang daripada budak sekelasnya yang juga merupakan awek kepada member dia. gua namakan awek ni sebagai I. member ni pun budak kelas dia. gua namakan sebagai K. ayat mudah, tiga-tiga tu sekelas.


si I ni pun tangkap cair dengan ayat power si A. si K dapat hidu akan perkara berkenaan. setelah disiasat aktiviti dan hubungan mereka, sah A dengan I lebih dari seorang kawan. si K pun tinggalkan si I kerana taknak jadi dayus. dimainkan awek sendiri dan juga housemate sendiri.


pada masa itu status si A sudah berpunya.


dikatakan awek si A sekarang (awek rasmi) yang usha dia. bukan dia usha awek dia. so mungkin dia terasa mudah sangat tu yang dia cuba ayat orang lain. rela ketepikan awek yang jauh dengan mempunyai hubungan dengan I? dan skandal berkenaan tahu si A ni sudah mempunyai awek.


soalan 1, apa motif operandi si A ni? dendam kesumat? saje suka-suka?

soalan 2, kenapa si I sanggup skandal dengan pakwe orang? tak takut karma ke?


. . . . .

situasi 2.

gua namakan gadis ni sebagai J dan pakwenya S. gua mulakan dengan S. si S, wataknya sungguh baik perilakunya. datang dari keluarga yang baik-baik. walaupun pekerjaannya kureng tapi kesetiaannya tiptop. si J ni pulak belajar tinggi tapi kesetiaan rendah gila babi. kenapa?


fakta penting. mereka sudah bertunang semasa sama-sama bekerja sebelum si J sambung belajar.


begini ceritanya. si J dikatakan tidak bersedia untuk berkahwin dan memberi alasan sambung belajar supaya dapat melengahkan perkahwinan mereka. okaylah, fine then. si S pun terima dan menunggu.


juga ketepikan fizikalnya.


J sanggup buat taik kat belakang si S. berskandal dengan macam-macam lelaki, keluar sana-sini, berhabis duit untuk lelaki selain S. hidupnya semasa belajar ditaja oleh tunangannya. nak beli barang, call tunang. tak cukup duit, call tunang. nak itu nak ini, call tunang. tapi kebanyakan dari duitnya itu adalah bertujuan berpoya-poya.


ditanya kepada salah seorang ex-skandalnya kenapa dia tertarik dengan si J, jawapan yang diberi si J ni merupakan seorang sweet talker. oh ya, si J pandai menyorok status sebenar dengan mengaku single. bila ex-skandal dapat tahu si J ni dah bertunang terus dia diam taknak layan si J. mungkin takut akan karma yang akan berulang kepadanya. tapi si J masih mencari skandal lain.


ya, mungkin benar si S bukanlah seorang bergaji besar, bekerja jawatan tinggi, seorang yang bijak pandai. tapi dia patut sedar selama ni hidupnya ditanggung oleh gaji S yang tidak seberapa itu. duit kereta, duit makan, duit belanja balik, duit beli barang untuk skandal, duit berjoli dengan skandal semuanya datang dari si S. si S pulak sanggup takde harta demi tunangan tersayang. itu pun tak reti bersyukur lagi?


tahukah dia, sedarkah dia tunangannya itu sanggup menunggu lama untuk berkahwin dengannya? si S kemain setia tak cari perempuan lain tapi si J sanggup berbuat demikian. oh kejamnya.


soalan 1, kenapa si J sanggup bertunang kalau tak sedia nak kahwin? ikut trend?

soalan 2, apa tujuan dia menipu si S yang baik gila babi tu?




bincangkan. . . . . .



gua, AJ.

Friday, September 9, 2011

Dear Love



"just done talking to my chenta hati,

i like it now,

just the way we are,

though we talk about nothing in particular,

we just love to talk,

giggle over silly things,

reminiscing,

i like it the most when you said, 'i bring you comfort',

and that you enjoy talking to me,

and i made your day,

and you know what?,

i feel the same way too,

everytime we argue about things,

but we still care for each other,

i love you! just the way you are :)"


@AinZulkefli, 2011. Twitter.







these are from Ain Zulkefli. gua dapat dari tweet beliau. hey ain, i borrow this. can i?

walaupun jiwang sikit tapi gua suka. jujur, ikhlas. gua dapat feel yang sama dengan ape yang die tweet.

walaupun setiap bait kata-kata di'tweet' tanpa disengajakan tapi gua rasa ini memang classic.

tweet ain ni menyedarkan gua tentang pengalaman gua bercinta.

thanks Ain Zulkefli.




gua, AJ.



Thursday, August 25, 2011

Penyakit Hati: Cemburu

Photobucket
Harapnya K.A tak marah aku print screen status dia.

"Mi, aku ada cemburu dengan seorang perempuan ni. Dia rapat dengan BF aku. Dah lah cantik, pandai masak pulak tu. Aku cemburu sangat, perempuan tu macam sempurna sangat."

Rasa cemburu itu pada aku perkara biasa dalam setiap hubungan, bukan saja bercinta, malah dalam keluarga dan kawan-kawan pon cemburu itu tetap ada. Tapi, biarlah kali aku menulis dalam skop orang-orang bercinta.

Kalau ikutkan diri aku, memang aku sendiri kuat cemburu. Itu aku tak menafikan. Cuma aku kurang nak menzahirkan cemburu tu. Selalunya kalau aku tak suka akan sesuatu perkara, aku diam. Oh ye, kadang-kadang je terlepas ke Twitter. Hik, hik...

Jadi aku tak tahu cara yang paling berkesan dan efektif untuk mengawal rasa cemburu. Cara yang aku selalu buat, belum tentu kawan aku tu boleh pakai juga. Kan? Setiap orang itu perasaannya berbeza-beza. Lagipon, apa yang dia alami, belum tentu kita boleh rasa seperti mana dia. Kan?

Jadi, aku tanya secara umum kat Twitter.

Photobucket


Dan ini adalah respon kawan-kawan aku yang lain.

Photobucket
Baca dari bawah. :)


Betul, aku tak tahu apa yang kau rasa. Dan aku sendiri tidak boleh bantu kau. Hanya diri kau saja boleh tolong diri sendiri.

Pesan aku, jangan rendah diri sangat. Kau ada kelebihan kau sendiri (walaupun aku tak tahu apa kelebihan kau sebab aku bukan kenal kau sangat pon kan?), just be proud of yourself, bebeh. #FeelingLondon


Photobucket

Jangan terlalu letak harapan pada manusia ni, sebab manusia selalu mengecewakan dan dikecewakan. Kata pon manusia, mana ada yang sempurna. Ye tak?

Kalau ada jodoh, kau kat Birmingham dia kat Delhi sekalipon mesti berjumpa juga.

Kalau takde jodoh, usaha macam mana sekalipon memang tak bersatu juga. Belajar lah untuk melepaskan. Ya, memang sakit. Tapi lagi sakit kalau kau sendiri tak bahagia dengan dia.

Berzikirlah banyak-banyak untuk hilangkan gundah-gulana tu. La Tahzan.

Pesanan dibawakan oleh, Ustazah Pilihan (lah sangat)
The Marbeles Me. XD

Eh, aku gurau je, bukan Ustazah Pilihan lah.
Doktor Cinta Pelesu, baru betul.
HAHAHA!


Wednesday, August 24, 2011

reason





okeh! tajuk harini bahasa omputih. siapa tak faham maksud dia, pergi google translate sana. malas aku nak cerita intro panjang-panjang untuk korang. sebab kalau korang baca cerita yang aku nak cerita ni nanti, korang secara automatik akan faham maksud tajuk tu.

dalam relationship, macam biasalah, banyak cabaran nak kena lalui. bukan setakat berselisih faham je. bermacam-macam lagi. bagi aku, tempoh yang paling memenatkan dalam satu hubungan tu ialah waktu mula-mula nak bercinta. serius! waktu ni sebenarnya yang paling susah. nak belajar macam-macam. memenatkan. ni la sebabnya aku tak cari pengganti. sebab malas nak lalui semua intro-intro ni, whole over again.

okeh. dalam permulaan tu, sepatutnya mestilah ada subjek nya. yang lelaki, subjeknya perempuan lah. yang perempuan pulak, subjeknya tentulah lelaki. kalau ada yang songsang tengah baca ni, boleh-boleh la ringankan tangan untuk tekan button pangkah kat atas belah kanan sana. sebab kat sini takde cerita untuk golongan macam korang. sini untuk orang yang lurus. bukan lurus bendul. maksud aku, straight!

bila dah ada subjek, kena ada move. takkan nak duduk saja. ingat subjek nak turun dari langit? dah tentu kena ada usaha. bila usaha tu, biasalah kena belajar pasal subjek kau. latar belakang dia. dia suka apa. tak suka apa. soal siasat habis semua. dah habis tu, kena ingat pulak. kang lupa kang, kecik hati. aduh! tu la yang penat. lagi penat dari kalau masa bergaduh. sebab aku ni penyabar. kalau gaduh-gaduh pun, senang settle sebab aku mengalah. haha!

dalam soal siasat ni dah tentu la macam-macam soalan keluar. dalam banyak-banyak soalan pulak, ada satu soalan yang aku tak suka tanya kat orang dan aku tak suka orang tanya kat aku. soalan tu ialah:

"kenapa awak/you/kau suka saya/i/aku?"

kalau ada orang tanya macam ni kat aku, aku tak segan silu cakap aku tatau jawapan dia. sebab aku memang taktau jawapan dia. perasaan tu tetibe je datang. lidah aku just sampaikan je. yang lain, semua hati aku punya kerja. kalau kau kata kau suka sorang perempuan ni sebab dia cantik, then kalau dah tak cantik, macamana? tanak suka dah? tak adil la kan kalau macam tu. 

aku nak cerita banyak pun sebenarnya tak guna jugak. sebab entry pasal ni dah pernah ada kat Seliparlour ni lama dulu. cuma entry dulu takda explanation dia bagi perkataan je. untuk orang yang pandai-pandai paham la, kalau yang bangang tu tak paham. jadi, kita kena lah terangkan ye tak? entry tu diupdate oleh M.D, seorang minah typo yang mengaku dirinya doktor cinta pelesu. 


okeh lah. asek-asek update seliparlour, muka aku. haha! dah orang lain bizi, aku conquer la. okeh lah. ni last entry untuk seliparlour sebelum raya. jumpa lagi lepas raya nanti. 










Friday, August 19, 2011

pendek






harini rasa macam nak buat entry pendek. sebab kecenderungan remaja sekarang ni yang selalu sangat menyalahkan satu sama lain bila berlaku perpisahan. tak habis-habis tuding jari. kesudahan, masalah tak selesai. silap-silap jadi lebih teruk. tanak merujuk pada mana-mana individu, cukup lah biar akal yang Tuhan berikan untuk korang berfikir sejenak.


percaya tak kalau aku cakap sebenarnya apa-apa masalah dalam hubungan sebenarnya adalah salah kedua-dua pihak. bukan nak backup laki, bukan nak backup perempuan. in case of relationship, we are equal. kadang-kadang penat baca status FB dan Twitter. masing-masing merungut pasal opposite gender. kemon! lelaki melengkapkan perempuan dan perempuan melengkapkan lelaki. simple fact yang semua orang kena terima. takpayah nak tunjuk kau anti-jantina selain kau kecuali kalau kau ni gay atau lesbian. selagi kau ada nafsu kat opposite gender, kau jangan nak anti-anti pulak.

dah-dah, tanak cakap banyak-banyak. mata dah ngantuk. pukul 3 pagi da. just remember:


"two wrong don't make a right"

but

"two Wrights do make an Aeroplane"

=)



Wednesday, August 17, 2011

bebelan cinta

as salam



lu orang pernah terfikir tak dapat seorang putera impian,
membawa kuda putih ditepi pantai,
memandang terus ke mata lu,
lu pun terjatuh cinta dengan putera tu.
dan akhirnya masing-masing bahagia ke jinjang pelamin.

alaah.
itu semua dongengan semata-mata.
bak kata DD gua,
"realiti tu memang sakit diterima".
ye, memang tepat.
kadang-kadang, gua sendiri pun tak nak menghadap realiti yang bakal gua lalui.
kadang-kadang, gua nak biarkan diri aku di selimuti semua angan-angan yang indah.
kadang-kadang, gua berharap biarkan lah mimpi-mimpi indah jadi kenyataan.
malangnya, hidup kita ini tak sentiasa indah.
macam-macam dugaan yang kita perlu lalui.

lu orang yang sedang bercinta ni,
tahu ke pengakhiran cerita cinta lu orang?
lu orang tahu ke sempat untuk lu orang bahagia dengan yang tersayang atau tak?

cinta ini bukanlah untuk kebahagiaan pada akhirnya semata-mata,
mungkin kita perlu lepaskan orang yang kita sayang untuk lihat dia lebih bahagia.
mungkin kita tak dapat bersama di dunia, tetapi hati tetap berpaut teguh ke akhirat sana.
mungkin kita mempunyai dunia yang berbeza dan tidak mungkin akan bersama.

tapi gua nak lu orang percaya,
walau apa pun akhirnya lu orang dengan pasangan,
terima dia seadanya.
hargailah orang yang mencintai lu orang.
jagalah dia sebaik mungkin,
kelak nanti lu tak akan rasa menyesal jika lu orang tinggalkan dia.



sekadar nasihat dari gua, cik FF.

*baru nak up entri. sorry seliparlour crews. gua busy. =.="*

Saturday, August 13, 2011

#AlasanBreakUp #1




Saya nak break dengan awak sebab biskut awak rasa kertas pasir.
Maaf.

Sunday, August 7, 2011

controlled or controlling?

Assalamualaikum dan selamat pagi.
wahhh semangat arini tak tido lepas Suboh sebab nak conteng sana sini walhal semalam tido cuma dua jam. 
serious tak tipu, dua jam je =___= *sape suruh tak tido pastu sebok nak cakap kat sini.

orait, arini punya entry meh sini nak warning awal awal, mungkin akan menjadi sedikit panjang lahh sebab al kisahnya pon tak reti aku nak pendekkan macamane. but nevermind, i'll try my best to make it simple yet precise. another thing to remind you, entry arini adalah berdasarkan apa yang aku baca lah dan bukan semata mata dari pendapat aku sebab kalo nak cite dari aku punya experience, memang mintak maaflah, takde. hahaha. and actually idea untuk nak tulis entry ni adalah disebabkan kerana ada seorang hamba Allah ini telah putus cinta di bulan Ramadhan yang mulia ini. aku tompang simpati. dan aku berharap semoga kau tabah menghadapi dugaan ini T.T *aku pulak yang tacing lebih.

okay, enough with the introduction. 

dalam sesuatu perhubungan ni, bagi aku (bagi aku lah) yang paling penting ialah percaya, saling hormat menghormati, tak pentingkan diri sendiri, sayang dan cinta serta beberapa perkara lagilah. haaa meh sini aku nak tegaskan bahawa sayang dan cinta haruslah datang secara pakej. mengapakah? sebabnya, sayang itu maksud dia definite. i mean, kita tau yang perasaan sayang tu akan kekal dalam diri kita, which means we care about that person regardless whom, why and many other reasons lah. you don't need a reason to love someone, do you? 

"There comes a point when you just love someone. Not because they’re good, or bad, or anything really. You just love them. It doesn’t mean you’ll be together forever. It doesn’t mean you won’t hurt each other. It just mean you love them. Sometimes in spite of who they are, and sometimes because of who they are. And you know that they love you, sometimes because of who you are, and sometimes in spite of it."

- Laurell K. Hamilton (Incubus Dreams) 

tapi cinta ni, dia subjektif sikit. cinta kerana apa? cinta pada apa? which means, love can somehow fades away. tak caye? okay, meh sini aku bagi contoh. 

kalo budak-budak zaman sekarang yang baru nak up tu *muahaha* bercinta kann. masa bercinta bukan main la kann i lebiu u leb me. tapi, once dah putus, hamboiii nyah, bukan main pung pang pung pang kau kutuk dia. kutuk kat mana? kat facebook la derr. baru kelas orang tengok. hahahahaktuiiihhh. okay okay, itu aku gurau je lahh, tapi mende tu betol kann? haaa seee. so korang dah boleh nampaklah bezanya kalo kau just cinta orang tu, kau cinta kejap je, pastu mengata kemain lagi, atau kau sayang dia, tak nak cakap burok burok pasal dia because he/she used to be the one that you once wanted to spend you whole life with, atau kedua-duanya sekali. *wahhh dah jadi macam akta mail lambung dah ni ;p

so selepas aku membebel dah almost separuh page, moh le kita berbalek kepada tajuk asal, control or controlling?. =.="

dalam sesuatu perhubungan ni, tak kiralah antara suami isteri atau pon pasangan yang bercinta, mesti akan ada sebelah pihak yang mendominasi perhubungan tersebut. itu kalo nak ada kelass sikit nak guna jargon dokter kita cakap dominant lah kann. dan lagi sebelah pihak tu ialah resesif. agak agak kau orang la kann, mana satu yang lagi baik sebenarnya, dominant ke resesif? herm herm. 

The one who cares the least in a relationship, controls the relationship.

okay ini quote dari Tony Parsons dari novel beliau, Man and Boy. he's one of my favorite writers.

tapi sejauh mana kebenarannya? haa itu yang kita nak tau tu. so, i've done some last minute studying related to the subject that we are discussing about here. and kau orang boleh refer kat sini [klik] dan jugak sini [klik]. haaa kau orang baca lah sampai abis, then kau orang boleh nilai sendiri lah nanti.

tapi kann, bagi aku lahh, this thing depends on how we position ourselves into the relationship itself. maksudnya, kalo kau orang rasa kau orang sume selesa dengan keadaan menjadi dominant, you like to give orders, bossing your partner around, make decisions every single time, do the calls, then, mungkin kau orang akan rasa yeahh, i'm the boss baby! on the other hand, kalo kau orang lebih selesa apabila di'control' oleh pasangan, contohnya apa baju nak kena pakai arini, dengan laki sapa kau keluar, makan apa arini yadda yadda yadda all those boring stuffs, then that's it. nampak macam sangat tak independent, bukan? HAHA. taklahh, aku gurau je. itu tak bermaksud kau orang ni sangat manja-mengada-ngada-nak-mamp** semua benda pon nak kena tanya ke. haha. itu bermaksud kau orang sangat mengambil kira dan menghargai pandangan boyfriend kau orang. HAHAHAHAHAHAHA. *oh people if u know what i mean ;p

atau pon, vice versa lah. dimana, kalo kau orang rasa dengan cara untuk tak call, endah tak endah je, buat dek, buat muka macam mintak kasut atau sebab kau tau kau chantique atau hemsem, then kau rasa kau the big boss here, then it's up to you jugaklahh. macam yang aku cakap tadi, bergantung kepada cara berfikir masing masing and the way you define the word itself.

haaaa panjang lebar dah aku rasa entry kali ni. agaklah lebih kepada mengarut daripada pengisian yang boleh diguna pakai oleh warga seliparlour sekalian. hahaha. memang layak dipanggil dokter love pelesu. lagi pelesu dari mimi dyana, kan? kan? kannn?! errr ape ape je lahh >_____<

so okay then, till we meet again people.
have a great weekend.
happy fasting too :)

LOL,
little ain~

Tuesday, August 2, 2011

jumpa semula




harini nak cerita sikit kisah berpisah, jumpa semula. orang biasa dengar jejak kasih, tapi tu hal kekeluargaan je. ni hal bercinta. berbeza. pernah tak korang menyukai sesiapa tapi hubungan tak terjadi? maybe sebab tak terjadi tu banyak. mungkin sebab dah berpunya, mungkin sebab si dia tak bersedia lagi nak bercinta atau mungkin apa sahaja sebab. dan apabila ditakdirkan, suatu masa korang bertemu balik dengan orang yang korang sukai tu. dan waktu tu, masing-masing dah bersedia dan tiada lagi sebab untuk tidak bersama.

aku ada cerita, tentang diri aku.

story begin ketika aku belajar kat Sekolah Menengah Teknik Kuala Selangor. dahulunyu terletak di Batang Berjuntai. tapi sekarang Bestari Jaya. sekolah tu tak berpindah, tapi nama tempat tu je berubah. back to the story. waktu mula-mula masuk, macam biasalah Orientasi. benda paling aku tak suka dalam hidup aku. tapi terpaksa lalui jugak. semua pelajar baru dibahagi ikut kumpulan kecil. campur la laki pompuan. kelas lain-lain. then ada seorang perempuan ni kumpulan dengan aku. 1st time tengok, crush! dia jadi salah satu sebab aku bersemangat nak pergi orientasi masa tu.

seminggu orientasi, tapi sekali pun aku tak tegur dia. sebab aku ni jadi AMAT pemalu kalau berdepan dengan orang yang aku suka. kelemahan aku. tapi aku think positive. kalau tak tegur or kenal-kenal sekarang pun takpe lah, 2 tahun kat sini. mesti boleh tegur lagi. so, seminggu tu aku sia-siakan sahaja.

habis orientasi, semua masuk kelas masing-masing. aku carik balik dia. aku jumpa, dia budak awam. kelas atas kelas aku. nampak macam dekat, tapi jauh. dengan bertambah pemalu nak naik atas sana. jadi usaha berkenalan ditangguh lagi. tiba-tiba satu hari aku dapat tau dia ni dah jadi adik angkat senior. dan senior tu senior yang paling aku benci. ditambah pulak ada seorang budak kelas aku ni amat berkenan dengan dia tu. memang nak dibandingkan aku ngan budak kelas aku tu, aku ni ape la sangat. kacak pun tidak. membuatkan aku berputus asa dan melupakannya selagi mampu.

so, sejak habis SPM tahun 2006, takde sekali pun aku nampak dia ni. lost contact. macam dah lupa pun ada. then aku pun sebok bercinta lepas tu. dia aku taktau la apa yang dia buat. kata pun lost contact. tak pernah terdetak sedetik pun aku nak fikir pasal dia. dengan hal cinta aku yang tak kesampaian semua. kewangan bagai. belajar. rasa serabut je palotak kalau asek nak fikir pasal orang. tiba-tiba satu hari tu, aku terfikir nak try approach dia. but how? 1st, social network. place where everyone get around. sebab aku dulu rasanya pernah jumpa dia kat Facebook. tapi carik punya carik, tak jumpa.

FYI, tujuan aku nak carik bukan sebab aku desperate ke hape. cuma nak berkawan. bayangkan lah dulu dah suka, tapi berkawan pun tidak. so, kalau dapat berkawan pun dah okeh. sebab aku ni pemalu, memang susah la pompuan nak lekat ngan aku. haha. anyway, baru-baru ni aku mula berjinak dengan Twitter. Timeline, retweet dan berbagai lagi istilah baru yang kena belajar. berbeza dengan wall, like dan haramjadah pada Facebook.

macam tak percaya, aku jumpa dia kat Twitter. terkedu. remind me of past. tapi, masih malu macam dulu. harap dapat berkawan satu hari nanti. dan berharap kali ni peluang takkan aku sia-siakan. semua sebab sifat malu yang tak kena tempat ni. haih~

penapeluru

Putus Sambung

Assalamualaikum w.b.t dan selamat berpuasa kawan-kawan.
Syukur, kita dipanjangkan umur untuk bertemu dengan ramadhan kali ni.
Dah alang-alang berpuasa tu, kurang-kurangkan lah aktiviti yang yang boleh mengurangkan pahala puasa tu ye.
Jangan nanti, dapat sekadar lapar dan dahaga je. :)

Amboi, kemain baik lagi mukadimah aku ye. Bukanlah untuk korang je, semua tu pon peringatan untuk diri aku yang mudah lupa ni.

Baru-baru ni kecoh dengan gosip orang putus tunang. Putus tunang ni biasalah, adat hidup di dunia ni. Tapi memandangkan yang putus tunang ni orang yang terkenal, maka hebohlah semua orang. Kat blog-blog pon diulang cerita yang sama. Copy-paste pula tu, cubalah buat ayat sendiri hah.

Eh, tak boleh juga. Nanti buat ayat sendiri dikatakan memanipulasi fakta pulak. -.-"

Macam-macam... (--,)

Lelaki dikatakan tak suka menghebohkan kisah percintaan mereka. Itu aku tak tahulah kebenarannya macam mana, sebab aku tengok ramai juga blogger-blogger lelaki yang suka menempelkan cerita cinta euww-euww diorang untuk tatapan umum. Perempuan pula kononnya lebih cenderung bercerita kisah cinta diorang, ini aku tak nafikanlah sebab memang banyak blog yang stok cerita pasal dia dan pasangan dia. Kalau tak keluar dating, tak terupdatelah blog tu.

Fine, blog masing-masing kan...

Dan kalau hubungan tu tak menjadi dan berakhir dengan cara tak sepatutnya, macam mana?

Orang luar lah paling best, sebab tengok drama free. Kau caci maki dia di pelbagai laman sosial, dia pula balas balik. Daripada pasangan yang dulu pernah berkasih sayang, sekarang umpama musuh yang langsung tak boleh bertemu. Pula tu, nanti ada je suara-suara asing, batu-batu api yang galak menambahkan minyak ke atas kemarahan kita. Daripada mungkin ada peluang untuk berbaik, terus menjadi seteru sepajang hayat.

Takde perasaan malu ke?

Sebab itulah, Allah pon ada berfirman (maafkan & betulkan kalau aku salah):

"Boleh jadi yang kamu suka itu mendatangkan keburukan untuk kamu, dan boleh jadi juga yang kamu benci itu ada baiknya untuk kamu."

Lebih kurang macam tu lah ayatnya...

Sebab itulah didalam setiap perbuatan kita, kita digalakkan untuk bersederhana. Jangan melebih-lebih.

Kisah kau bercinta kalau nak tayang kat orang pon setakat biasa-biasa sudahlah. Kalau tak bernikah lagi, nak berpegang-pegang tu lantak korang lah, masing-masing dah besar kan? (Jangan kata aku yang ajar, aku lepuk kang. Nak buat dosa, tanggung sendiri) Tapi tak perlu lah tayang-menayang kat laman sosial.

Seorang kawan pernah tanya kat aku,

"Kenapa yang selalu gaduh dengan kita adalah yang paling rapat dengan kita? Contoh macam kawan baik, pakwe makwe, adik-beradik?"

Lepas dia tanya aku, dia pulak yang jawab balik,

"Sebab, orang yang paling rapat dengan kitalah yang paling jelas sekali dengan keburukkan dan kelemahan kita."

Maksudnya? Pandai-pandailah korang fikir sendiri.

Apa sebenarnya yang korang rasa apabila kekasih yang dulunya korang rasa "dunia ini aku yang punya", tetapi sekarang menjadi "muka kau pon aku langsung tak ingin nak tengok!"?

Jadi, bercintalah seadanya. Kalau ada jodoh, syukur alhamdulillah. Andai tiada jodoh, tak dapat jadi kawan balik pon sekurang-kurangnya janganlah caci-maki dia. Perbuatan kau tu umpama meludah ke langit, jatuh kena muka kau balik.

Akhir kata dari aku,

"Don't regret something/someone that once made you smile."

p/s: aku nak cari penulis baru. sesiapa berminat?

xoxo,
M.D


Wednesday, July 27, 2011

Ouh lelaki :D


hope you guys get what i'm trying to say :)

LOL,
little ain~

Long distance relationship jugaklahh ;p

Assamualaikum dan selamat hampir tengah malam.

Selepas aku baca previous entry inchek AJ iaitu long distance relationship, terpanggil pulak aku nak ngepos entry ni.

dulu kat dalam entry ini, aku ade tulis pasal long distance relationship ni lahh. takde lah tulis panjang berjela jela, sikit tu je. dan aku sememangnya setuju sangat lah dengan inchek AJ neh. memang betol ape yang beliau(?) cakap tu.


tapi selain dari jenis percintaan begini, ada jugak percintaan jenis lain. percintaan yang jarak jauh dan tak pernah jumpa tapi tak bercinta pon. haa ada tak korang penah rasa pengalaman macam ni?

to be honest, aku penah la kan melalui mende ni. aku cakap ni thru aku punya experience.

can we fall for someone that we have never ever met? 

 al kisah aku dengan dia, kenal kat ym since tahun 2008. waktu tu aku masih lagi di uitm dan pak pandir di mesir. everyday ym. every three or four days akan reply mesej yang berbentuk karangan spm ke mesej facebook masing masing. at early stage, tadhe lah aku rasa apa apa. biasalah, aku sembang pasal malaysia, pak pandir sembang pasal egypt. aku cakap pasal english best, pak pandir citer pasal ubat ubat segala. then, mende ni melarut larut sampai recently. dalam masa few years aku kawan ngan dia, at times pak pandir lambat reply mesej, aku rasa lost. rasa macam something is missing somewhere. then suddenly dapat wall post kat facebook saying sorry sebab takboleh nak reply and whatnot sebab exam, test, klinik yadda yadda yadda. and i felt fine. i felt happy actually. heee :D

then dari situ lah aku sebenarnya start to develop the feelings, without even noticing it coming. it was wonderful. the feeling of falling for someone that you can always talk to almost every day though you have never ever met in real life. then, kalo aku tak available kat ym, he'll send offline message, telling me this and that. to be honest, we never talk about love though i believe he sometimes leaves me some hints. it's just i was too slow to pick up the signals or i was too naive to notice that. i dont know. but all i know was that, i like him.

dan sebenarnya aku percaya cinta jenis begini memang wujud. its just jangan ambik kira lah kisah aku dan pak pandir sebab kami tak bercinta pon. i dont even know what he feels for me. maybe he just likes me as his friend, kann? or maybe he likes me but due to his condition, with distance and what not, then he doesn't want to take the risk. i dont know, i cant tell. but whatever it is, for those yang ada experience macam gini, please don't stop liking. or don't stop loving. maybe you're not that sure of what you really feel for that person. but somehow you'll find out when it's time. and, if the both of you really into each other, then just make it happen. do not be afraid of what we call long distance relationship because all you need is trust :)

good luck, people! :)

LOL,
little ain~

Monday, July 25, 2011

Long Distance Relationship


topik ni menjadi kebiasaan bagi setiap orang bercinta. banyak persoalan akan timbul dan bersarang dalam diri kalau terpaksa menghadapi situasi macam ni.


"boleh ke aku setia?"


"boleh ke aku percaya dia?"


"nanti aku rindu gila kat dia! taknak jauh jauh, tak sanggup!"


dan lain lain...


tapi korang percaya tak long distance relationship atau dalam malay adalah perhubungan jarak jauh boleh membuktikan kesetiaan korang? nak tau korang ade potensi carik lain, nak uji kesetiaan pasangan korang, korang perlu cuba untuk bercinta jarah jauh. korang tau lah seronok ataupun tak seronok bercinta jarak jauh.


bagi gua, kunci utama hubungan macam ni adalah setia, jujur dan percaya. 3 benda ni jadi kawan dalam diri gua sejak gua terpaksa berjauhan dengan Cikgu Nurul sejak lepas matrik tahun 2008. sejak dari tu, gua tercampak ke Kedah, Cikgu Nurul tercampak ke Kelantan. walaupun dalam peta nampak dekat, tapi jauh bhaiii. 6 jam pergi Kelantan dari Kedah, suku hari gua dalam bas je.


sejak gua terpaksa jauh, gua belajar cara jujur dan percaya. jujur kat diri sendiri dengan diri dia penting. kau tipu dia maknanya kau tipu diri kau sendiri, complete set kan. then kau kena belajar percayakan dia. kalau madah nak cemburu buta, tuduh melulu, kekang pergerakan die nak pergi sana sini, tak macam die lagi nak carik orang lain plak kan? ye memang potensi die untuk di'usha' orang lain tu ade. tapi rileks, kau jangan ingat die yang gatal melayan. taknak awek tak kena kacau, jangan carik yang lawa brader. simple. jangan nak hangin baran kau je boleh kasi tunjuk.


dan yang paling penting, korang setialah kat pasangan korang. kalau korang setia, pasangan korang pun akan buat yang sama.


lagipun tak semestinya hubungan jarak dekat tu menjamin kesejahteraan hubungan korang. dekat dekat pun boleh gaduh. dekat dekat pun boleh main kayu tiga. lagipun kalau dekat, tak wujud istilah rindu dalam kamus hidup korang. betul tak? kalau berbelas jam sehari tu korang jumpe tapi still rindu, aku taktau la nak cakap ape. ikat jelah kaki korang biar tak berjauhan. senang. tapi ingat, takde rindu, hubungan korang tak power sebab satu istilah penting dalam perhubungan tak wujud dalam kamus hidup korang.


gua dengan Cikgu Nurul jenis tak suka berbalas mesej, meleret leret dari awal pagi sampai lewat malam. kitorang jenis suke call. haaa kan surprise tu. anytime boleh masuk call. kalau kantoi tengah date dengan pompuan, mampuslah gua. so untuk elak kantoi, gua tak keluar dengan pompuan kecuali bagitau Cikgu Nurul awal awal.


akhir kata dari gua, kemanisan hubungan korang adalah dari perkataan rindu.


gua, AJ.

Tuesday, July 19, 2011

Bella

Nuraina Nabila. lebih mesra dengan panggilan Bella. seorang pelajar tingkatan 5 dengan perwatakan yang simple dan mudah difahami. sesuai dengan umurnya, tiada solekan berat tercalit pada wajahnya cukup sekadar bedak nipis bagi menaikkan seri pada wajahnya. pemakaiannya juga tidak terlalu ekstrim, cukup sekadar jeans dan tshirt tersarung pada tubuhnya.


keramahannya menutup segala duka yang bersarang di hatinya. keramahaannya juga tidak menampakkan kesusahan yang dihadapi malah perangai kebudak-budakannya lebih menguasai dirinya. ya, dirinya masih seperti remaja di awal umur yang tidak serius dan kuat menyakat. mungkin kerana faktor umurku yang lebih tua darinya menampakkan perangai kebudakan padanya.


lumrah remaja, cinta monyet. setiap orang pasti akan melalui ini. walaupun suka-suka, walaupun main-main, walaupun syok sendiri. begitu juga Bella. cinta monyetnya menjadikan dia mencari sesuatu untuk berhibur dan melupakan kedukaannya. menurutnya, dia dan Ejat sudah lama tidak berhubung. entahkan hidup entahkan tidak. Ejat membawa diri ke Negeri Sembilan untuk bekerja bersama abang angkat Bella. pada awal pemergian Ejat, Bella bagaikan hilang arah. menangis hampir tiap hari, dan cuba mencederakan dirinya sendiri dengan mengelar pergelangan tangannya.


walaupun sudah lama, tapi perlakuannya itu mendorong aku untuk memarahinya kerana kebodohannya itu boleh meragut nyawanya sendiri. bagi menutup kesedihan dan melupakan Ejat, dia mencari sesuatu untuk mengisi kekosongan hidupnya dengan bekerja sementara. dia tidak seperti waktu remaja aku yang hanya duduk di rumah pada waktu malam. aku sangat suka akan ketabahan dan semangat yang ditunjukkan. waktu bekerja, walaupun main-main tapi keseriusan melakukan tugas diberi menampakkan kematangan dirinya.


namun kelemahan terbesarnya adalah malas belajar dan kuat ponteng sekolah. walaupun baru kenal, tanpa segan aku memarahi dan nasihatkan dia supaya pergi sekolah. berbakul nasihat aku bagi galakkan dia pergi sekolah. bukan apa, pada aku walaupun dia taknak sambung belajar lepas sekolah, sekurang-kurangnya dia ada SPM yang kuat untuk memohon kerja dan memudahkan dapat gaji lebih tinggi. walaupun pada masa akan datang, SPM tidak dipandang oleh kebanyakan majikan namun dengan ilmu itulah yang akan dia gunakan untuk melalui hidup.


aku bagi nasihat bukan sebab aku suka atau sayang dia tapi aku sayangkan masa depannya. aku taknak dia susah sama macam family dia. yelah, kalau senang mana mungkin dia bekerja lepas waktu persekolahan bukan? aku menganggap dia seperti adik aku sendiri yang perlukan bantuan menemui jalan sebenar dalam hidup.


dan daripada dialah aku mengenal erti ketabahan dan kekuatan dengan lebih mendalam. ketabahan boleh menjadi pelbagai definisi dalam satu perkataan yang sama.




gua, AJ.

Friday, July 8, 2011

The Break Up

Salam w.bt dan Good Day everybody.
WOW! Sungguh sopan aku pada kali ini, tak pernah-pernah mulakan entri dengan salam. Anjakan paradigma mungkin?

Seperti biasa, kali ni aku nak berkongsi lagi cerita atau pengalaman atau apa-apa sajalah. HAHAHA! Dan macam biasa, ini hanya pandangan aku. Mungkin ada yang setuju, ada yang tidak. Well, kita manusia maaa, mana boleh kepala semua nak sama. Kalau sama tiada bezalah kita dengan robot. Hue Hue Hue... *Gelak sambil muncung bibir*

Rata-rata semua orang pernah putus cinta kan? Heh, aku pon tergolonglah dalam rata-rata semua orang itu. Putus cinta sangatlah tak seronok, kan? Unless kau adalah seorang playar, eh player. Memang seronoklah kau main-mainkan hati orang kan? Kan?

So, how do cope with your break up? Jeng, jeng, jeng.. *Sound effect*
Ohh, ini bukan tips. Ini hanya cerita berdasarkan pengalaman aku. Jadi ada sesetengah point tu korang boleh abaikan. Tak penting pon.

1. Pada masa ni, korang rasa sedih, kecewa, marah dan sebagainya. Hoh, jangan tipu! Yang tak sedih hanyalah orang yang tinggalkan kita. Kita yang kena tinggal lah yang sedih. Ketika ini moleklah kita cuba tenangkan fikiran kita dengan kaedah yang sesuai dengan diri kita. Contoh: tidur siang 6 jam, karaoke melalak lagu leleh-leleh, tengok cerita hantu pastu jerit kuat-kuat, tak pon pergi shower menangis lah kau puas-puas sana.

2. Kawan sangat penting ketika ini. Carilah kawan yang kau rasa boleh luahkan perasaan kau. Kawan tu boleh jadi kawan baik kau, ibu ayah kau... Kalau kau malu nak kongsi cerita dengan orang, kau bentang sejadah, kau ceritalah kat kekasih yang SATU tu. Mungkin takde respon, tapi sangat-sangat melegakan. Aku selalu buat, aku tahulah. Perlu ke mention statement last tu? HAHAHA!

3. JANGAN *caps lock ni tau, maknanya penting. HAHAHA!*, jangan sesekali menzahirkan kemarahan, kekecewaan kau secara berlebihan di rangkaian sosial seperti di Facebook, Twitter, Blog dan sebagainya. Yelah, kau pernah bahagia dengan dia suatu masa dulu kan, alih-alih dah putus cinta kau kutuk dia kaw-kaw. Macam paria je perangai. Itulah orang cakap (bukan orang lain tapi ayah aku selalu cakap), kalau bercinta ni biarlah berpada-pada. Kalau sayang, jangan lah sampai tak tinggal langsung untuk diri sendiri. Ni dah putus cinta, orang yang dulu kau puja-puja kini dimaki-maki. What a shame... *Eh, tak macam panjang pulak huraian point ni. Kekeke...*

4. Stop stalking his/her FB profile/blog/twitter whatsoever. Kalau boleh block je terus ex kita tu. Buat apa nak jenguk-jenguk dia lagi kalau itu lagi membuatkan kita sakit hati. Biarlah dia bahagia dengan hidup dia kan, kita cari lah pulak bahagia kita yang hilang. *Ceh, ceh, ceh... Kemain lagi ayat kan.* Memang bukan senang pon nak move on, at least try lah. Bak kata Jazz Hayat, "I Stalk Your Profile When I Miss You". Kejadah?! Buat sakit hati lagi adalah.

Ini saja lah kot point-point yang aku boleh kongsi. Nak cakap lebih-lebih pon pengalaman aku bukan banyak mana pon.

Ex-bf #1: Aku yang minta putus dengan alasan konon-konon tak boleh fokus belajar. Dia sibuk, aku sibuk.
Ex-bf #2: Aku juga yang minta putus sebab aku masih ingat yang #1 tuh. Jahat gila perangai. Jangan tiru.
*Walaupun aku yang minta putus, aku pun terseksa tahu. -.-" Okay, no need further explaination.*
Ex-bf #3: Dia tak minta putus, tapi dia ada perempuan lain. Aku tahu daripada FB dia. Kecewa, terkilan semua ada. Mungkin juga balasan untuk aku kan. -.-"

Cukuplah 3 kali je putus cinta, tak sanggup dah aku diuji. *Kemain ayat kau ni nyah* HAHAHA!

Ok, sekian saja dari aku.
Doktor Cinta Pelesu.
M.D


Thursday, July 7, 2011

cinta di atas talian

peewwitt~

okeh.
straight to the point.
tajuk harini, cinta di atas talian.
pernah tak korang ada cinta atas talian?
atau pernah tak korang jumpa pasangan korang atas talian?
contoh seperti laman sosial, ruangan chatting atau blog.

persepsi orang kita berkaitan perhubungan atas talian ni adalah kurang baik.
identiti palsu adalah salah satu sebabnya.
tak kurang juga ada sesetengah pihak yang meniru identiti orang lain.
tetapi, selaku insan yang dikurniakan akal dan fikiran sempurna, kita perlu menimbang.
tidak perlulah nak menolak 100%.
setiap sesuatu ada baik buruknya.

selesai bab mukadimah.
sekarang nak masuk bab cerita.
berkaitan dengan cinta atas talian @ cyber love!

sejujur-jujurnya, aku pernah mengalaminya 2 kali.
waktu tu zaman facebook baru-baru lagi.
orang semua pakai myspace lagi.
yang 1st, cant really remember.
aku tak rasa dia friend of a friend.
waktu ni zaman tunggu result SPM.
dia ni budak johor.
tak payah la sebut nama.
btw, kitorang still contact lagi kat facebook.
kitorang tak pernah berjumpa.
memang 100% cyber.

yang 2nd, friend of a friend.
the farthest relationship i ever had.
zaman politeknik, student politeknik.
mula-mula, comment kat myspace.
then, chat dekat YM.
later, SMS kat phone.
kalau tak salah, 1 oktober 2008.
hari raya pertama.
masa tu nak balik kampung.
1st time SMS ni, takut.
then, jadi kawan.
susah senang memang aku kongsi ngan dia je.
sekarang dah tak contact.
lost contact.

itu cerita aku.
cerita korang?
pernah tak rasa cinta atas talian ni?
tak pon pernah ke cinta korang bermula dari atas talian?
cuba kongsi sikit.
tulis kat blog korang.
then, tinggalkan link kat comment bawah ni k?

demi Alif Ba Ta,
Taufiq Ahmad

by SeliparLOUR. Powered by Blogger.