Friday, July 8, 2011

The Break Up

Salam w.bt dan Good Day everybody.
WOW! Sungguh sopan aku pada kali ini, tak pernah-pernah mulakan entri dengan salam. Anjakan paradigma mungkin?

Seperti biasa, kali ni aku nak berkongsi lagi cerita atau pengalaman atau apa-apa sajalah. HAHAHA! Dan macam biasa, ini hanya pandangan aku. Mungkin ada yang setuju, ada yang tidak. Well, kita manusia maaa, mana boleh kepala semua nak sama. Kalau sama tiada bezalah kita dengan robot. Hue Hue Hue... *Gelak sambil muncung bibir*

Rata-rata semua orang pernah putus cinta kan? Heh, aku pon tergolonglah dalam rata-rata semua orang itu. Putus cinta sangatlah tak seronok, kan? Unless kau adalah seorang playar, eh player. Memang seronoklah kau main-mainkan hati orang kan? Kan?

So, how do cope with your break up? Jeng, jeng, jeng.. *Sound effect*
Ohh, ini bukan tips. Ini hanya cerita berdasarkan pengalaman aku. Jadi ada sesetengah point tu korang boleh abaikan. Tak penting pon.

1. Pada masa ni, korang rasa sedih, kecewa, marah dan sebagainya. Hoh, jangan tipu! Yang tak sedih hanyalah orang yang tinggalkan kita. Kita yang kena tinggal lah yang sedih. Ketika ini moleklah kita cuba tenangkan fikiran kita dengan kaedah yang sesuai dengan diri kita. Contoh: tidur siang 6 jam, karaoke melalak lagu leleh-leleh, tengok cerita hantu pastu jerit kuat-kuat, tak pon pergi shower menangis lah kau puas-puas sana.

2. Kawan sangat penting ketika ini. Carilah kawan yang kau rasa boleh luahkan perasaan kau. Kawan tu boleh jadi kawan baik kau, ibu ayah kau... Kalau kau malu nak kongsi cerita dengan orang, kau bentang sejadah, kau ceritalah kat kekasih yang SATU tu. Mungkin takde respon, tapi sangat-sangat melegakan. Aku selalu buat, aku tahulah. Perlu ke mention statement last tu? HAHAHA!

3. JANGAN *caps lock ni tau, maknanya penting. HAHAHA!*, jangan sesekali menzahirkan kemarahan, kekecewaan kau secara berlebihan di rangkaian sosial seperti di Facebook, Twitter, Blog dan sebagainya. Yelah, kau pernah bahagia dengan dia suatu masa dulu kan, alih-alih dah putus cinta kau kutuk dia kaw-kaw. Macam paria je perangai. Itulah orang cakap (bukan orang lain tapi ayah aku selalu cakap), kalau bercinta ni biarlah berpada-pada. Kalau sayang, jangan lah sampai tak tinggal langsung untuk diri sendiri. Ni dah putus cinta, orang yang dulu kau puja-puja kini dimaki-maki. What a shame... *Eh, tak macam panjang pulak huraian point ni. Kekeke...*

4. Stop stalking his/her FB profile/blog/twitter whatsoever. Kalau boleh block je terus ex kita tu. Buat apa nak jenguk-jenguk dia lagi kalau itu lagi membuatkan kita sakit hati. Biarlah dia bahagia dengan hidup dia kan, kita cari lah pulak bahagia kita yang hilang. *Ceh, ceh, ceh... Kemain lagi ayat kan.* Memang bukan senang pon nak move on, at least try lah. Bak kata Jazz Hayat, "I Stalk Your Profile When I Miss You". Kejadah?! Buat sakit hati lagi adalah.

Ini saja lah kot point-point yang aku boleh kongsi. Nak cakap lebih-lebih pon pengalaman aku bukan banyak mana pon.

Ex-bf #1: Aku yang minta putus dengan alasan konon-konon tak boleh fokus belajar. Dia sibuk, aku sibuk.
Ex-bf #2: Aku juga yang minta putus sebab aku masih ingat yang #1 tuh. Jahat gila perangai. Jangan tiru.
*Walaupun aku yang minta putus, aku pun terseksa tahu. -.-" Okay, no need further explaination.*
Ex-bf #3: Dia tak minta putus, tapi dia ada perempuan lain. Aku tahu daripada FB dia. Kecewa, terkilan semua ada. Mungkin juga balasan untuk aku kan. -.-"

Cukuplah 3 kali je putus cinta, tak sanggup dah aku diuji. *Kemain ayat kau ni nyah* HAHAHA!

Ok, sekian saja dari aku.
Doktor Cinta Pelesu.
M.D


17 comments:

Scatty Kinki said...

yg plg penting for me adalah NO 2!!!
kwn penting time tu sbb bila kite duk
sowg2 mesti akn piki n nanges xabis2
*sbb tw cmner rasanye..
bila ada kwn walaupn nk nages gak..
tp kite ada someone utk kite luah..
so sedkit sbnyk..lega la ckit

little ain said...

kahkahkahkah lawak gila.

memang Dr LOve la uu nyah.

mak LIKE entry nih. huhu!

cik cengeng said...

entri comel. kekeke :)

cik cengeng said...

atas pemintaan MD kilau (mat daud kilau) aku komen sekali lagi. kekeke :)

1. tenang aku dengan bawak diri. lagi tenang dapat MAKAN byk! walaupun badan agak susut lepas break. kekeke.
2. part ni aku suka. hangout dgn kawan sampai lupa balik bilik sendiri =_='. makan makan lepak lepak gosip gosip. what a life!
3. ada la jugak zahirkan secara tak sengaja. emo T___T
4. stalker tu kerjaya masa 3 bulan pertama break. lepas 3 bulan, jadi hobi masa lapang je. hehe.

sekian wassalam :)

Mimi Dyana 沙美美 said...

@Scatty Kinki
-Betul tu. Kawan memang penting time2 cani.

@little ain
-uu always support ai lah nyah. terharu ai. always uu and ai gitu...

@cik cengeng
-lebih kurang je. tapi aku lepas break ke tak break ke makan mmg banyak. -.-"

Amna.Qadeeja said...

haha MD,bkn kau suke ke lagu I stalk ur profile when I miss u keh3 ;D

taufiq ahmad said...

nak tambah!

penuh kan aktiviti dalam hidup anda supaya anda sibuk dan tidak teringatkan si dia.

aku try, berkesan! (sebab tu aku buat blog)

Mimi Dyana 沙美美 said...

@Amna.Qadeeja
-hee, memang suka dengar ponn...

@taufiq ahmad
-baguslah kalau berkesan. hehehe..

cik aiLebiu said...

semua point tepat! full mark! hehe ;)

Kapten Atok said...

haha. kalau penulis dia MD aku letak komen...

HonEyBuNNy said...

eh eh eh...ada lak dr cinta palsu...

lau bab cinta,semua org leh jadi doktor kan...hehe

if free,jom la join 1st giveaway ila & sifu..hehe

Mimi Dyana 沙美美 said...

@cik aiLebiu
-dapat A+ lah ni?

@Kapten Atok
-dengan ini aku declare Kapten sebagai pembaca setia aku. HAHAHAHA!

Bigdaddyz said...

nice....:)

little ain said...

@taufiq ahmad

haa. tau takpe. kang tak pasal meroyan depan laptop stalk fb cik bekas makwe. kehkehkeh

ps : takde pengalaman macam neh. haha. poyo kan ;p

@MD

haha. haroslah nyahh. always uu and aii lah. haha ;p

taufiq ahmad said...

@little ain

wahh! mengate nampak? keh3

Anonymous said...

What do you mean?

Mimi Dyana 沙美美 said...

@Anonymous
-kau tak faham yang mana 1?

by SeliparLOUR. Powered by Blogger.