Sunday, August 7, 2011

controlled or controlling?

Assalamualaikum dan selamat pagi.
wahhh semangat arini tak tido lepas Suboh sebab nak conteng sana sini walhal semalam tido cuma dua jam. 
serious tak tipu, dua jam je =___= *sape suruh tak tido pastu sebok nak cakap kat sini.

orait, arini punya entry meh sini nak warning awal awal, mungkin akan menjadi sedikit panjang lahh sebab al kisahnya pon tak reti aku nak pendekkan macamane. but nevermind, i'll try my best to make it simple yet precise. another thing to remind you, entry arini adalah berdasarkan apa yang aku baca lah dan bukan semata mata dari pendapat aku sebab kalo nak cite dari aku punya experience, memang mintak maaflah, takde. hahaha. and actually idea untuk nak tulis entry ni adalah disebabkan kerana ada seorang hamba Allah ini telah putus cinta di bulan Ramadhan yang mulia ini. aku tompang simpati. dan aku berharap semoga kau tabah menghadapi dugaan ini T.T *aku pulak yang tacing lebih.

okay, enough with the introduction. 

dalam sesuatu perhubungan ni, bagi aku (bagi aku lah) yang paling penting ialah percaya, saling hormat menghormati, tak pentingkan diri sendiri, sayang dan cinta serta beberapa perkara lagilah. haaa meh sini aku nak tegaskan bahawa sayang dan cinta haruslah datang secara pakej. mengapakah? sebabnya, sayang itu maksud dia definite. i mean, kita tau yang perasaan sayang tu akan kekal dalam diri kita, which means we care about that person regardless whom, why and many other reasons lah. you don't need a reason to love someone, do you? 

"There comes a point when you just love someone. Not because they’re good, or bad, or anything really. You just love them. It doesn’t mean you’ll be together forever. It doesn’t mean you won’t hurt each other. It just mean you love them. Sometimes in spite of who they are, and sometimes because of who they are. And you know that they love you, sometimes because of who you are, and sometimes in spite of it."

- Laurell K. Hamilton (Incubus Dreams) 

tapi cinta ni, dia subjektif sikit. cinta kerana apa? cinta pada apa? which means, love can somehow fades away. tak caye? okay, meh sini aku bagi contoh. 

kalo budak-budak zaman sekarang yang baru nak up tu *muahaha* bercinta kann. masa bercinta bukan main la kann i lebiu u leb me. tapi, once dah putus, hamboiii nyah, bukan main pung pang pung pang kau kutuk dia. kutuk kat mana? kat facebook la derr. baru kelas orang tengok. hahahahaktuiiihhh. okay okay, itu aku gurau je lahh, tapi mende tu betol kann? haaa seee. so korang dah boleh nampaklah bezanya kalo kau just cinta orang tu, kau cinta kejap je, pastu mengata kemain lagi, atau kau sayang dia, tak nak cakap burok burok pasal dia because he/she used to be the one that you once wanted to spend you whole life with, atau kedua-duanya sekali. *wahhh dah jadi macam akta mail lambung dah ni ;p

so selepas aku membebel dah almost separuh page, moh le kita berbalek kepada tajuk asal, control or controlling?. =.="

dalam sesuatu perhubungan ni, tak kiralah antara suami isteri atau pon pasangan yang bercinta, mesti akan ada sebelah pihak yang mendominasi perhubungan tersebut. itu kalo nak ada kelass sikit nak guna jargon dokter kita cakap dominant lah kann. dan lagi sebelah pihak tu ialah resesif. agak agak kau orang la kann, mana satu yang lagi baik sebenarnya, dominant ke resesif? herm herm. 

The one who cares the least in a relationship, controls the relationship.

okay ini quote dari Tony Parsons dari novel beliau, Man and Boy. he's one of my favorite writers.

tapi sejauh mana kebenarannya? haa itu yang kita nak tau tu. so, i've done some last minute studying related to the subject that we are discussing about here. and kau orang boleh refer kat sini [klik] dan jugak sini [klik]. haaa kau orang baca lah sampai abis, then kau orang boleh nilai sendiri lah nanti.

tapi kann, bagi aku lahh, this thing depends on how we position ourselves into the relationship itself. maksudnya, kalo kau orang rasa kau orang sume selesa dengan keadaan menjadi dominant, you like to give orders, bossing your partner around, make decisions every single time, do the calls, then, mungkin kau orang akan rasa yeahh, i'm the boss baby! on the other hand, kalo kau orang lebih selesa apabila di'control' oleh pasangan, contohnya apa baju nak kena pakai arini, dengan laki sapa kau keluar, makan apa arini yadda yadda yadda all those boring stuffs, then that's it. nampak macam sangat tak independent, bukan? HAHA. taklahh, aku gurau je. itu tak bermaksud kau orang ni sangat manja-mengada-ngada-nak-mamp** semua benda pon nak kena tanya ke. haha. itu bermaksud kau orang sangat mengambil kira dan menghargai pandangan boyfriend kau orang. HAHAHAHAHAHAHA. *oh people if u know what i mean ;p

atau pon, vice versa lah. dimana, kalo kau orang rasa dengan cara untuk tak call, endah tak endah je, buat dek, buat muka macam mintak kasut atau sebab kau tau kau chantique atau hemsem, then kau rasa kau the big boss here, then it's up to you jugaklahh. macam yang aku cakap tadi, bergantung kepada cara berfikir masing masing and the way you define the word itself.

haaaa panjang lebar dah aku rasa entry kali ni. agaklah lebih kepada mengarut daripada pengisian yang boleh diguna pakai oleh warga seliparlour sekalian. hahaha. memang layak dipanggil dokter love pelesu. lagi pelesu dari mimi dyana, kan? kan? kannn?! errr ape ape je lahh >_____<

so okay then, till we meet again people.
have a great weekend.
happy fasting too :)

LOL,
little ain~

3 comments:

M.D said...

hoi hoi, apa sebut2 nama aii ni?

Aiman Nazirmuddin said...

btw, salam ramadhan. :)

muhamad hanif said...

jatuh cinta lagi ?



AHHAHAHAHAHAHAHAHA

by SeliparLOUR. Powered by Blogger.